ŠTO JE TJELESNA AKTIVNOST?
Pod pojmom tjelesne aktivnosti podrazumijeva se svaki rad mišićno-koštanog sustava koji troši energiju iznad razine mirovanja (aktivnosti u slobodnom vremenu, rekreacija, sport, profesionalna djelatnost, obavljanje prigodnih poslova i slično).

PROVEDBA TJELESNE AKTIVNOSTI I U DUBOKOJ STAROSTI
Uvriježeno je mišljenje kako je starost sama po sebi prepreka za fizičku aktivnost i vježbanje. Danas je dokazano kako redovita tjelesna aktivnost može doprinijeti mnogim pozitivnim promjenama i boljoj fizičkoj sposobnosti u starijih jednako kao i u mlađih ljudi u svrhu očuvanja njihove funkcionalne sposobnosti u srednjoj, ali i u dubokoj starosti.

Treba istaknuti da je svaka osoba, bez obzira na kronološku dob, sposobna za određenu vrstu tjelesne aktivnosti te da starost nikako ne bi smjela predstavljati ograničavajući faktor za vježbanje.

KORISNOST STALNE TJELESNE AKTIVNOSTI ZA ZDRAVLJE STARIJIH LJUDI
Aktivniji životni stil može spriječiti mnoge od negativnih posljedica koje starenje ima na zdravlje i povećati kvalitetu življenja. Danas je znanstveno dokazano i postoje mnogi stručni dokazi koji potvrđuju koliko je fizička aktivnost važna u prevenciji i zaštiti od mnogih bolesti i u starijoj dobi. Brojni su korisni učinci redovite tjelesne aktivnosti kao npr.:

Prevencija kroničnih bolesti srca i krvnih žila
Smanjenje rizika od nastanka povišenog krvnog tlaka
Sprječavanje nastanka povećane koncentracije masnoća u krvi
Poboljšavanje lipoproteinskog profila (povećava HDL – lipoproteine visoke gustoće, a smanjuje LDL – lipoproteine niske gustoće)
Smanjenje rizika od nastanka šećerne bolesti neovisne o inzulinu
Smanjenje rizika od moždanog udara
Povoljno djelovanje na autonomni živčani sustav
Smanjenje rizika od nastanka karcinoma debelog crijeva
Smanjenje prekomjerne tjelesne mase smanjenjem viška tjelesne masti
Prevencija kliničkih manifestacija osteoporoze čuvanjem koštane mase od gubitka izazvanog starenjem
PREPORUČENE TJELESNE AKTIVNOSTI ZA STARIJE LJUDE:
pješačenje (hodanje)
trčanje
vožnja biciklom
plivanje ili aktivnosti u vodi
sobna gimnastika
stolni tenis
ples
joga
tai-chi

Više informacija pročitajte u tekstu “Smjernice za provedbu tjelesne aktivnosti u starijoj životnoj dobi” (Hrvoje Radašević, Diana Mihok, Ana Puljak, Goran Perko, Spomenka Tomek-Roksandić; Centar za gerontologiju ZZJZGZ – Referentni centar Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba)