Na području Primorsko goranske županije ostvarena je suradnja između najvećeg privatnog doma za starije i nemoćne osobe u općini Viškovo i Udruge za pružanje psihogerontološke pomoći i edukaciju, ProViSe. Kao osnovni cilj potpisivanja suradnje između Vitanove i akademske zajednice ProViSe navedeno je podizanje razine kvalitete u radu sa starijim osobama te formiranje edukacija za zdravstvene, nezdravstvene i djelatnike socijalne skrbi kao i obitelji korisnika domova.

Ostvarivanjem suradnje ove dvije zajednice omogućit će obiteljima korisnika domova i općenito starijih osoba lakši pristup do potrebnih informacija i usmjeravanje pri rješavanju problema koje su usko vezani s osobama treće životne dobi, a sve na razini Republike Hrvatske.

2

V.d ravnateljica doma Aleksandra Nimac posebno je naglasila kako će kroz djelovanje s akademskom zajednicom ProViSe pokušati okupiti ravnatelje privatnih domova u cilju zajedničkog unapređenja rada na području socijalne skrbi, a sve u svrhu poboljšanja kvalitete rada.

1

Dopredsjednica Udruge ProViSe Suzana Mavrinac, prilikom potpisivanja suradnje osvrnula se na potrebe obitelji i općenito starijih osoba, koje se vrlo često nemaju kome obratiti u situacijama kada počnu razmišljati o smještaju u ustanove socijalne skrbi. „Unapređenje kvalitete života starijih osoba također polazi od toga da se podigne svijest o njihovim pravima i mogućnostima u našem društvu, a takve informacije su im u većini slučajeva teško dostupne“, naglasila je dopredsjednica Udruge.

Vitanova je prvi dom koji će kroz ovakav vid suradnje s Udrugom ProViSe otvoriti svoja vrata i pružiti mogućnost svima koji imaju potrebu za savjetovanjem. Važno je naglasiti kako će savjetovanje za građane na području Republike Hrvatske biti u potpunosti besplatno!